Oldalak

csütörtök, július 31, 2008

A-szakirányos választhatóan előírt tárgyaink szeptemberre

Tereprendezés 2.

A települési zöldfelületek, zöldfelületi objektumok az építészeti téralakítással együtt biztosítják az emberi tartózkodására alkalmas külső és belső terek rendszerét. A külső és belső terek kapcsolatát a kert használati lehet?ségeit több más szempont mellett a felszín adottságainak kihasználása, okszerű átalakítása alapvetően meghatározza. A tantárgy célja, hogy a kertépítészeti tervezéshez szorosan kapcsolódó felszínalakítás tervezési és kivitelezési feladatainak megoldására készítsen fel, megismertesse a leendő mérnököket azokkal a szabályokkal, alapelvekkel, szakmai fogásokkal, amelyeket a kertépítészeti tervezés során alkalmazniuk kell.
Tantárgyfelelős tanszék
: Kerttechnikai és Műszaki Tanszék

Szabadtéri tárgytervezés

A tantárgy a kerti épitmények és berendezési tárgyak tervezésének elméleti és gyakorlati lépéseit tárgyalja. A félév folyamán a hallgatók általános tervezéselméletii kérdések mellett megismerik az út- és térburkolatok, burkolatarchitektúrák, a szabad terek lépcsői, lépcsősorok, rámpák, a támfalak, borítófalak, támfalsorok, a kerítések, kapuk, térrácsok, térhatároló falak tervezési és kivitelezési módszereit. Gyakorlati munkaként egy komplex tervezési feladatot, és témakörönként egy - egy önálló tervezési feladatot és oldanak meg.

Statika

A tantárgy oktatása során a tájépítész hallgatók megismerkednek a pontszerű majd a merev testek egyensúlyával, állékonyságvizsgálattal valamint a leggyakrabban alkalmazott statikailag határozott tartók támaszerőinek, belső igénybevételeinek számításával. A Szilárdságtani tananyag a Statika ismeretanyagára épül. A merev test és annak statikája után bevezetésre kerül a szilárd test fogalma, ezáltal lehetővé válik az alakváltozások meghatározása, valamint a keresztmetszeti jellemzők megismerése után hajlított, nyírt tartók igénybevételeinek számítása, egyszerűbb tartók tervezése és ellenőrzése. További rendelkezésre álló óraszám függvényében kerül sor vasbetonszerkezetek kialakításának, tervezésének és kivitelezésének alapvető elveire.
Tantárgyfelelős tanszék: Kerttechnikai és Műszaki Tanszék

Nincsenek megjegyzések: